• next project

Bangor Wharf

location: Camden Town, London NW1
client: One Housing Group
value: £10.5m (estimated)
service: RIBA Stages 1-3

Bangor Wharf is a former electricity board depot on the Regents Canal in Camden Town. The site falls within theRegents Canal Conservation Area and is very constrained with the canal running along one side, a Victorian warehouse and existing houses overlooking the site, a Victorian sewer running beneath it and a bridge abutment with tunnel running beneath the south-east corner.

A Camden Planning Policy Site Allocation for Bangor Wharf identifies it for mixed use - employment and residential - and requires any new development to maintain an open aspect to the canal, provide an active frontage to the street, enhance the setting to the Conservation Area and maintain good levels of daylight and privacy to neighbouring properties.

In response to policy and a study of context, the design evolved around a courtyard which will provide an open frontage to the canal, allowing sunlight and daylight to continue to reach the water and allow views in and out whilst maximising the opportunity for development. The ground floor is commercial, providing a series of flexible B1 office spaces facing the street, courtyard and canal and providing active frontages to each. Apartments are arranged on the floors above so that all have views of the canal and almost all are dual aspect. The two main buildings front the canal and are designed to reference the architecture of traditional, Victorian warehouses.

The resulting redevelopment proposals comprise a mixed use scheme to provide 886m2 of B1 commercial space and 40 new 1, 2 and 3 bedroom apartments.